Læsekreds efterår 2023

Læsekredsen ledes af Lillian Rostrup og finder sted tre torsdage i efteråret: 28. september, 2. november og 7. december. 
Det forudsættes, at deltagerne i læsekredsen har læst bøgerne.

Læsekredsen finder sted i Mørdrup Kirke kl. 17.15-19.00

NB! Der ligger 10 eksemplarer på biblioteket ca. 1 måned før læsekredsen!

 

 

TORSDAG DEN 28. SEPTEMBER
”EN GENTLEMAN I MOSKVA”
af Amor Towles
                                                       
Roman om en degraderet greve i livslang husarrest på et luksushotel i Moskva.

’Hvad er menneskelighed?’

 

Det er i årene efter den russiske revolution. I 1922 har Gev Alexander Rostov fremmøde for ’Hastekomiteen under folkets Intendantur for indre anliggender’. Grev Alexander vil ikke fralægge sig sine adelstitler og idømmes husarrest på Hotel Metropol resten af livet. Træder han udenfor døren vil han blive skudt ned på stedet. Han har engang skrevet et digt, som har givet ham ’heltestatus’, derfor dømmes han ikke til døden.

Han bor på hotel Metropol i en suite, men bliver nu forvist til et lille loftrum for tjenestefolk. Herudover skal han dagligt gå til hånde på hotellet. Det gør han de næste fire årtier. Det lyder som en trist skæbne, når man har været vant til store huse og rejser til Paris, men for grev Alexander bliver det, det modsatte. Han er en charmerende, høflig og utrolig dannet mand, med en stor viden om litteratur, musik, kunst, sprog og vine. Ad åre bliver han overtjener i hotellets restaurant. Bliver venner med både ansatte og gæster på hotellet. En lille pige bliver hans ven, og mange år senere kommer han til at varetage opdragelsen af den lille piges datter. Grev Alexander er en overlever.

Som en af hans venner siger ’Hvem skulle have troet, at dengang du blev dømt livsvarig husarrest på Hotel Metropol, for mange år siden, at du var den heldigste mand i hele Rusland’   

Sovjets historie fra kulakfordrivelsen, udrensningerne, industrialiseringen, ensretninger af litteratur og kunst, frygten for efterretningstjenesten, åbningen mod udlandet, krigen, Stalins død og Krustjoft overtagelse berettes undervejs med megen ironi men samtidig alvorligt (noter).

’Hotel Metropol findes i virkeligheden og var i 1910erne og 20erne sæde for adskillige møder for Sovjetledelsen’. 

 

Roman om livets store og små spørgsmål, og om at turde tro på lykken.

 

 

TORSDAG DEN 2. NOVEMBER

”ANNAS SANG”
Af Benjamin Koppel                         

 

Roman om forbudt kærlighed. Krigens og pligtens pris, jødisk kvindeliv, familie, forventninger, svigt, forspildte chancer og kærlighed til musikken.

  

Hannah vokser op i en jødisk emigrantfamilie i København. Hun er eneste datter af Yitzhak og Bruche Koppelman og den yngste af fem børn. Hun drømmer om at blive musiker ligesom sine brødre. Bliver optaget på musikkonservatoriet og forelsker sig i den unge danske Axel, som hun deler sine drømme med. Forelskelsen i Axel resulterer i et barn, som hun tvinges til at give fra sig lige efter fødslen. Et sår der aldrig helt heles.

Hjemmet styres med fast hånd af den højdramatiske mor Bruche, som ikke tåler noget går hende imod. Hun forsøger at få brødrene gift ind i respektable jødiske familier, men brødrene nægter hårdnakket og gifter sig med fynske piger. Familien bliver forvist til de bagerste rækker i synagogen.

 

For at redde familiens ære må Hannah derfor følge traditionen. Der bliver arrangeret et ægteskab med en fransk jøde, Francois, boende i Paris. En verdenskrig vender dog op og ned på den jødiske familie, men herefter bliver Hannah gift med Francois og flytter til Paris. Francois viser sig at være en hustyran og tilmed voldelig og har ingen interesse i Hannahs musikliv, og han forbyder hende at få en karriere som musiker. I en sen alder bliver Hannah enke og hun kaster sig over musikken og opretter sin egen lille musikskole der snart får elever.

Hannah Koppelman i bogen er historien om Anna Koppel, fortalt af grandnevøen Benjamin Koppel

’Hun var lykkeligt forelsket hele livet igennem, bare ikke i sin mand. Livet igennem havde hun en hemmelig brevveksling med Axel, som hun i virkeligheden elskede’.

 

NB! Bogen kan desværre ikke bestilles på biblioteket.  Deltagerne må selv anskaffe bogen.

 

 

TORSDAG DEN 7. DECEMBER

 

”I TIDER MED AFTAGENDE LYS”
Af Eugen Ruge

 

 

Slægtsroman om en russisk-østtysk familie (Umnitzer) i fire generationer. Troværdige, konfliktfølte personskildringer og et portræt af DDR’s historie. En roman om mennesker og drømme i et land, der er væk, men hvis historie stadig lever.

 

Familiens historie beskrives, med mange humoristiske scener, fra 1950’erne over murens fald i 1989 og frem til 2001.

Wilhelm og Charlotte, som har været i eksil i Mexico vender, i begyndelsen af 1950’erne, tilbage til det nye DDR som gode kommunister og for at deltage i den nye stats opbygning. Deres søn Kurt flygtede i 1935, som teenager, til Sovjetunionen, kom i politisk unåde og tilbragte ti år i Stalins fangelejre.

 

I 1950’erne vender også han tilbage til DDR, for at tjene staten, med sin russiske kone Irina og deres lille søn Alexander (Sasja).  Irinas gamle mor, Nadja, bliver hentet ind fra Taigaen i 1970’erne, tre generationer er samlet. Alle prøver at få det bedste ud af livet i et system, hvor man pludselig kan få frataget stilling, hjemland og flere år af sit liv uden forklaring.

Sønnen Alexander kan ikke finde sig tilrette i DDR og flygter i 1989 til vesten via hullet i Ungarn, samme dag som patriarken Wilhelm fylder 90 og skal fejres med endnu en medalje. Alexanders søn Markus vokser op som Ossi  i perioden omkring murens fald. 

I 2001 flygter Alexander påny fra det hele. Han har fået en kræftdiagnose og har plan om at opsøge det Mexico, hvor hans besteforældre Wilhelm og Charlotte lagde grunden til familiens status i DDR.

 

’’For hver generation blegner drømmen om den ’’virkeligt eksisterende socialisme’’ i DDR for til sidst at ende i rodløs nihilisme i stoffer på diskotekerne i det nye Østberlin’’.

  Mørdrup Sogn