Læsekreds vinter/forår 2024

Læsekredsen ledes af Lillian Rostrup og finder sted i Mørdrup Kirkes mødelokale kl. 17.15-19.00 følgende torsdage:

 25. januar, 22. februar og 21. marts.

 

NB.

Det forudsættes, at deltagerne i læsekredsen har læst bøgerne.

Der ligger 10 eksemplarer på biblioteket ca. 1 måned før læsekredsen.

 

 

 

undefined

 

 

TORSDAG DEN 25. JANUAR 2024

 

Mattias Edvardsson: En Helt Normal Familie 


En roman om en forbrydelse set fra flere synsvinkler. Om grænser og løgne indenfor familiens rammer, etik, sammenhold, skyld samt venskab.   

Vi befinder os i Lund i Sverige. En forretningsmand i trediverne bliver fundet knivdræbt på en legeplads. Nittenårige Stella bliver anholdt og anklaget. Men hvorfor skulle Stella, som er en helt almindelig svensk teenagepige slå en ’tilfældig’ forretningsmand ihjel?

Stella kommer fra en ’helt normal familie’ hvor faderen Adam er præst, og moderen Ulrika er  forsvarsadvokat. Omgående træder forsvarsmekanismerne i funktion hos dem begge, de kan simpelthen ikke tro det. Stella selv tager til gengæld det hele med en mærkelig ophøjet ro.

Historien er inddelt i tre dele. Først følger man Adam og hans syn på både det liv, familien har levet, og den aktuelle situation. Han har altid følt sig meget knyttet til datteren, og tror han kender hende godt, men ved ikke, hvor tit hun har løjet for ham.

I den anden del er det Stella, som fra cellen i arresten, fortæller om sin opfattelse af situationen og om livet. Hun har temperament og mange meninger, hun har gang i et stille oprør mod forældrene og eksperimenterer med hash. Ofte har hun følt sig forkert i forhold til forældrene, og er helt klar over, at hun ikke er det barn, de drømte om. Stellas fortrolige er barndomsveninden Amina.

I tredje del fortæller moderen, Ulrika. Hun har valgt at gøre karriere, selv om det betød, at hun har været meget væk fra familien. Ulrika er meget skarpsindig og redegør for de overvejelser, hun gør sig undervejs under hele forløbet og i den afsluttende del som finder sted i retssalen.   

Moralen og sammenholdet bliver for alvor sat på prøve for Adam og Ulrika i forsøget på at få Stella frikendt. Kommer sandheden frem ?? Hvad skete der i forbindelse med drabet og hvem bærer skylden ??

 

 

 

 

 

DEN 22. februar 2024

Amando Lucas Correa: Den Tyske Pige 

 

Roman om sorg, kærlighed, frygt og mennesker, der forsøger at overleve med værdigheden i behold. Angst for det ukendte. Jødeforfølgelse, familien, Cuba og det kommunistiske system.

 

Vi befinder os i Berlin i 1939. Familien Rosenthal kæmper mod det stigende jødehad. Deres ejendele bliver konfiskeret, og de er nu uønskede i den by hvor de altid har hørt til. Familien består af datteren Hannah,  moderen Alma, samt faderen professor Max. Det lykkes familien at få udrejsetilladelser og visa inden de stiger ombord på ruteskibet St. Louis med kurs mod Cuba. Ombord er over 900 håbefulde flygtninge på vej væk fra nazisterne.

 

Undervejs modtager kaptajn Gustav Schröder besked om nye visumregler, for i Havana er man ikke mere begejstret for flygtninge end man er i Europa i dag. Skibet er ikke velkomment på Cuba eller nogen som helst andre steder som i USA og i Canada.

I New York i 2014 bor Anna med sin mor, som stadig sørger over at have mistet sin mand ved terror angrebet 11 september 2001. På sin tolvårs fødselsdag modtager Anna en uventet pakke fra Havana, hvor hendes far blev født. Hun ved at hendes far voksede op hos sin tante Hannah i Havana, men hende har de ikke haft forbindelse med. Pakken er fra tante Hannah, som nu er 87 år. Pakken indeholder et væld af fotos, negativer og et tysk blad fra 1939. Moderen og Anna beslutter sig for at tage til Havana for at møde tante Hannah.   

 

’I 2012 undskyldte det amerikanske udenrigsministerium officielt det, som var sket på St. Louis’.

 

 

 

 

 

 

 

DEN 21. MARTS 2024

Kim Blæsbjerg: De Bedste Familier

 

                             

En roman om overgangen fra efterkrigstid til velfærdssamfund, kemikalier, forurening, kapitalisme, samfundsforhold, venskab, og familien. Begyndende kvindefrigørelse og om loyalitet, svigt og utroskab.  

 

I 1953 flyttede Gunnar Andreasen sin kemifabrik Cheminova, som bl.a producerer plante og insektgifte, fra Måløv til Lemvig i Vestjylland. Virksomheden havde fået problemer med naboerne og kommunen, der var bekymrede for, at fabrikkens spildevand skulle ødelægge vandmiljøet. Senere har det vist sig, at også jorden blev stærkt forurenet.

Ingeniøren Jørn Albeck, hans kone Karin, som må opgive sine drømme om at læse til lærer, og datteren Vibeke flytter med, så Jørn kan være med til at etablere fabrikken i Lemvig. Fabrikken bliver godt modtaget af de lokale, både myndigheder og befolkning, fordi den giver arbejdspladser og vækst i området.  

Niels Christensen har tidligere arbejdet ved landbruget, men bliver nu ansat på den nye fabrik. Han og hans kone Margrethe drømmer om en større og bedre lejlighed og en tryggere tilværelse for dem selv og deres tre børn. Fabrikken knytter de to familier sammen, og der opstår tætte bånd mellem Karin og Margrethe. De lokale, som Niels, mærker hurtigt et løft i levestandard og velfærd, men prisen er høj. Arbejderne på fabrikken udsættes løbende for forgiftninger, og der ledes kemisk affald direkte i havet, så fiskene bliver uspiselige og havbunden dør.

’Men ingen taler højt om det af frygt for de katostrofale konsekvenser for egnen, hvis man vælger at flytte fabrikken igen.’

 

’Det er en god arbejdsplads, når arbejderne bliver forgiftede, bliver de sendt hjem til afgiftning med fuld løn, indtil giften er ude af kroppen – og den efterlader sig ingen spor, den skal blot svedes ud (og det bliver den, gult), det siger både direktøren og den lokale læge’

 

’Vi er alle lige og alle er dus, høj som lav’