Læsekreds

04.10.2018 kl. 17:15 - 19:00

Torsdag den 4. oktober kl. 17.15:
Russisk roman ”De er overalt”
af Aleksej Slapovskij

Romanens handling udspiller sig over nogle få uger i sensommeren 2001 og er centreret om en enkelt hændelse, som på overraskende vis kommer til at involvere en lang række personer og svært løselige problemstillinger.

Historien handler om penge, magt og drømme, men i stadig nye, overraskende og underholdende sammenhænge. Handlingen tager sin begyndelse på en markedsplads i Moskva.

Hovedpersonerne er den velhavende byarkitekt Kartjin, som taber sin taske med dokumenter og penge, den 12-årige tigger Kirill som får tasken i sit skød, og den pensionerede og paranoide overlærer M. M. som tilfældigvis befinder sig i nærheden. Herefter følger vi på skift Kartjin på jagt efter sine dokumenter, Kirill på flugt, M. M. i kamp mod systemet samt medlemmer af de tre hovedpersoners familier og de forskellige politifolk og advokater, der involveres.

Personer og handlingstråde knyttes løbende sammen, alt imens spændingen stiger. Samtidig er tematikken helt aktuel, idet personernes forskelligartede og uforudsigelige omgang med hinanden, med loven og - ikke mindst - med penge tegner et nuanceret og vedkommende billede af Rusland på grænsen til nye normer og ’nyt’ samfundssind (udkom i 2005, originaltitel ’Oni’, udgivet på dansk i 2009 med titlen ’De er overalt’) .

Ved siden af pengenes magt er et hovedtema i romanen de utroligt mange forskellige kombinationer af os-og-dem-modsætninger med tilhørende fordomme, ikke mindst russere over for andre etniske grupper.

Der er humor, også af den tragikomiske slags, men samtidig masser af anledning til eftertanke på såvel det handlingsmæssige som det sproglige plan. Slapovskijs særlige kunst er, at han kan fange store politiske, filosofiske, etiske, eksistentielle problemstillinger i tilsyneladende "små" personer og banale situationer.

Aleksej Slapovskij, født 1957 i Saratov-regionen, nu bosat i Moskva, har skrevet en lang række romaner, noveller, skuespil og tv-serie-manuskripter, og er en af Ruslands mest populære nulevende forfattere.

På bagsiden af den russiske udgave fra 2005 anbefales den til »Ruslands præsident(er), regeringsmedlemmer, deputerede og andre statstjenestemænd, som lærebog i studiet af deres eget land.

 

 

<- Tilbage
cookie information