Aftener med indhold

21.02.2018 kl. 19:00 - 22:00

Onsdag den 21. februar kl. 19.00:

Foredraget holdes i Sthens Kirke.
Foredragsholder er sognepræst Karin Christiansen  
Modige nonner i Solkongens skygge.

I 1709 blev klosteret Port-Royal des Champs, beliggende uden for Paris, ødelagt, jævnet med jorden på den franske konges, Solkongens, ordre. To hundrede soldater ankom til klosteret, hvor der på det tidspunkt boede 22 nonner, og generalløjtnanten oplæste den kongelige ordre om, at nonnerne skulle fjernes fra klosteret af hensyn til rigets sikkerhed.

Nonnerne fik tre timer til at pakke, spise et sidste måltid, og tage afsked, før de blev kørt bort til eksilering i forskellige klostre i Frankrig. Soldaterne ødelagde klosteret, kirkegården blev gravet op og indholdet smidt i en fællesgrav. Alt blev ryddet.

Hvilken trussel kunne 22 nonner udgøre for Louis XIV, Solkongen? Det er det spørgsmål foredraget forsøger at kaste lys over. I søgen efter svar møder vi den modige nonne Jacqueline Pascal og hendes bror, Blaise, abbeden Saint Cyran, Richelieu og ikke mindst jansenister, for konflikten udspringer af den såkaldte Jansenist-strid, i hvilken Port-Royal bliver centrum i midten af 1600-tallet; en spændende periode i fransk historie, af historikerne døbt den ”lille oplysningstid”, i hjertet af Paris.

<- Tilbage
cookie information