Læsekreds

01.02.2018 kl. 17:15 - 19:00

Torsdag den 1. februar kl. 17.15:

Marguerite Duras er en af det 20. århundredes mest originale og indflydelsesrige forfattere. Hendes gennembrudsroman Dæmning mod Stillehavet blev oversat til dansk i 2014, hundrede året for Duras fødsel.

 

Marguerite Duras var født i Indokina af koloniudstationerede skolelærerforældre. Hun mente selv, at hun med Dæmning mod Stillehavet havde skrevet en bog om morens værdighed, men moren så den kun som historien om en skrækkelig familie. “Du kunne i det mindste have ventet, til jeg var død,” var hendes ord. Romanen medførte, at Marguerite Duras for altid mistede forbindelsen til sin mor. Duras selv tænkte på bogen som et forsøg på at give moderen oprejsning for de uretfærdigheder, hun havde været udsat for. Moren er nemlig i høj grad et offer for et råddent system gennemsyret af korruption, griskhed og bureaukrati.

Romanens omdrejningspunkt er denne lille franske familie, enken og hendes to børn, Joseph og Susanne. Faren er død for længst, og for at få råd til at købe en koncession, dvs. retten til at dyrke et stykke af koloniens jord, må moren spille klaver i den lokale biograf, Eden Cinéma, i ti år. Men fordi hun ikke har råd til at bestikke embedsmændene, stikker de hende et stykke jord, der hvert år oversvømmes af Stillehavet, hvilket gør det u-opdyrkeligt.

 

<- Tilbage
cookie information