Sogneudflugt

 

SOGNEUDFLUGT 2019
AF JØRGEN SVANEBERG

Mørdrup Kirkes sogneudflugt finder i år sted lørdag den 31. august 2019 med start fra kirken kl. 9.00 med bus og hjemkomst samme sted kl. ca. 18.00.

Udflugten går til Roskilde, hvor vi ser og får en rundvisning i Domkirken. Vi kører fra Espergærde mod syd og drikker medbragt kaffe/thé på et passende sted. Roskilde Domkirke blev i 1995 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste og er kendt som den kirke i verden, der har flest konger og dronninger begravet, 21 konger og 19 dronninger. Domkirken har været kongefamiliens gravkirke gennem århundreder efter Ringsted og Sorø kirker. Harald Blåtand byggede en trækirke på stedet i 980-erne, Treenighedskirken. Hans søn Svend Tveskæg udvidede kirken, som blev Domkirke i 1020. Knud den Store myrdede i 1028 sin søster Estrids mand Ulf Jarl i kirken og blev af bispen dømt til at betale mandebod til sin søster, der brugte pengene til at bygge den første stenkirke på stedet i 1035. I 1070-erne blev den af Svend Estridsen (konge 1047 – 1076) erstattet af en frådstenskirke og i slutningen af 1100-tallet påbegyndte biskop Absalon den nuværende teglstenskirke, som ombyggedes i de følgende århundreder. Erik af Pommern og biskoppen i Roskilde besluttede i 1413, at flytte dronning Margrethe I’s lig fra Sorø Klosterkirke til Roskilde i en flot ny sarkofag. I Domkirken er der 4 kongelige kapeller, hvor kongerne Chr. I, Chr. IV, Fr. V, Chr. IX, deres dronninger og andre monarker hviler. Sct. Birgittes kapel er planlagt til vores dronning Margrethe II. Kong Fr. IX og dronning Ingrid er gravlagt i et åbent kapel udenfor kirken. To høje tårne mod vest fra o. 1400 præger kirken, ligesom et spir, Margrethespiret fra o. 1420, fornyet to gange efter en brand i 1968, senest i 1999. Mere end 800 års arkitekturhistorie er samlet i Roskilde Domkirke med dens kapeller og våbenhuse.  

Vi finder et sted i Roskilde, hvor vi spiser frokost.  

Efter frokost kører vi til Bagsværd, hvor vi skal se Bagsværd Kirke, der er opført i 1973 – 76 og tegnet af den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon, der også har tegnet kirkens inventar. Det er en usædvanlig kirke, som udefra kan minde om en industribygning, men inde i kirken og i de mange rum oplever man en lys og moderne kirke. Altertæppet og kirkens udsmykning er udført af hans datter Lin Utzon. Utzonflyglet et halvkoncertflygel er tegnet af Jørn Utzon som det allersidste, han havde over tegnebordet. Flyglet blev færdiggjort af sønnen Jan Utzon efter faderens død - det blev indviet i 2009. Kirkerummet er usædvanligt med et bølgende hvidt betonhvælv, der åbner sig opefter, hvor ovenlyset strømmer ind. Det indfaldne lys er kirkerummets ypperste smykke. Ved kirkens indvielse i 1976 udtalte biskop Leer-Andersen: ”En bygning skabt af en gudbenådet kunstner til Guds ære og menneskers glæde.”

Fra Bagsværd kører vi hjemad, hvor vi på vejen finder et sted til eftermiddagskaffe/thé og kage. Herefter mod Espergærde, hvor vi ankommer ved kirken kl. ca. 1800. 

Prisen bliver 275 kr. p.p. for turen, frokost og formiddags- og eftermiddagskaffe.

Tilmelding tidligst fra fredag 24. maj 2019, kl. 9.00, enten på kirkekontoret, på tlf. 4913 4947 eller på mail kah@km.dk fra kl. 9..00 -   55 pladser – primært for sognets beboere, de først tilmeldte kommer med!

 

     

 

 

 

Ingen begivenheder fundet.